Jaarlijks lopen 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan moeten 14.000 ook naar de spoedeisende hulp afdeling van het ziekenhuis. Bij 14% van de geblesseerden is het zo erg dat ook een verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk is. en nog erger, rond de zes sporters overlijden jaarlijks aan een hoofdblessure. Dit geeft VeiligheidNL aan op haar website.
Lancering App voor hoofdletsel
VeiligheidNL lanceert met haar partners een gratis App “Hoofdletsel Sport”. Met deze applicatie op je mobiel kun je hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten tijdig signaleren. Bovendien geeft de app heldere adviezen om ernstiger gevolgen te voorkomen. Veiligheid.nl heeft Tilburg Hockey gevraagd om aandacht aan deze applicatie te geven. Want ook bij de hockeysport is de kans op een hoofdblessure groot. En bij een hoofdblessure is het belangrijk om snel en juist te handelen.
Hoofdletsel onderschat
VeiligheidNL geeft aan dat uit onderzoek is gebleken dat licht hoofdletsel en hersenletsel wordt onderschat. Maar als er niet snel en niet juist wordt gehandeld kan naast een langzaam herstel proces ook blijvende schade optreden. Bijvoorbeeld lichamelijke of psychische klachten. VeiligheidNL geeft aan dat voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovolle sporten zijn en sporten waar de ernstigste hoofdletsels voorkomen.
Over de werking van de App voor hoofdletsel
Met de Hoofdletsel Sport App helpen lijstjes en testjes fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter met de juiste vragen te controleren. Je krijgt advies hoe in specifieke gevallen te handelen en wanner je direct het alarmnummer 112 moet bellen. Extra handig is het archief met de mogelijkheid voor het opslaan van meerdere adviezen. Via de routeplanner kan je het dichtstbijzijnde hulppost vinden. Bijvoorbeeld huisartsen post of ziekenhuis. Indien nodig kun je deze hulppost direct door de applicatie laten bellen.
De app is met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en samen met partners NOC*NSF, KNVB, Hersenstichting Nederland, KNHB, Vereniging voor Sportgeneeskunde en het Nederlandse Rode Kruis ontwikkeld. De Hoofdletsel Sport app voor iOS en Android is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App store en via de Google Play store